Masz już dość słodkości ostatkowych? Chcesz na jakiś czas pożegnać cukier? A przy okazji mile zaskoczyć gości? Upiecz smakowite drożdżowe bułeczki z grzybami inspirowane skandynawskim przepisem.
Drożdżowe bułeczki z grzybami
Dziś przepis bardzo skandynawski i jednocześnie bardzo mój. Często piekę drożdżowe bułeczki z nadzieniem maślano-cynamonowym, które w Skandynawii są szalenie popularne. W kuchni duńskiej mówi się o nich KANELSNEGLER (cynamonowe ślimaczki), a w Norwegii KANNELKNUTER albo KANELSNURRER. Zazwyczaj podaje się je na słodko do kawy lub herbaty (można je zrobić na zapas i spokojnie mrozić).
Dzisiaj zdecydowałam się odmienić swoje słodkie życie. Niedawno minął tłusty czwartek, pełna obfitości sobota i nie mniej smakowity ostatkowy wtorek. I dlatego zamiast słodkiego nadzienia zrobiłam nadzienie grzybowe! Upiekłam drożdżowe bułeczki z grzybami.
Ciasto drożdżowe:
- 600 gr mąki
- 2 jaja
- ¼ l mleka
- 100 gr masła (roztopić i ostudzić)
- 50 gr drożdży
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta cukru (by zaczyn drożdżowy lepiej rósł)
- szczypta soli
Nadzienie
- 250 gr pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- 1-2 łyżki tartej bułki
- Jajo do posmarowania

Przygotowanie
Składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Mleko trochę bardziej (do ok 30-35 stopni).
Do miski wlej letnie mleko. Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i ok 5-7 łyżek mąki. Ze względu na to, że sól wstrzymuje wzrost drożdży, na razie jej nie dodawaj. Rozrób składniki na gładką masę tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Dodaj resztę mąki, cukru oraz pozostałe składniki. Dobrze wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw je na 45 min do wyrośnięcia.
Przygotuj nadzienie
Posiekaj cebulę. Pieczarki umyj, drobno pokrój i lekko podsmaż razem z cebulką. Posól i popieprz. Odstaw do ostygnięcia. Na sam koniec dodaj tartą bułkę – 1-2 łyżki tak, by nadzienie nie było zbyt wilgotne.
Wyrośnięte ciasto rozłóż na stolnicy, rozwałkuj w prostokąt (ok 15 x 30 cm).
Na rozwałkowanym cieście rozłóż nadzienie z pieczarek i cebulki.
Teraz prostokąt zroluj wzdłuż dłuższego boku w roladę. No i już jesteś prawie w domu. Chwytaj nóź do ręki i krój roladę w plastry ok 1,5 cm szerokości. Pokrojone plastry układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posmaruj rozmąconym jajem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni.

Czas pieczenie 8-10 minut. I niech się rumienią, tak jak Ty, gdy goście zaczną Cię chwalić.
Bardzo smakowicie wyglądają. Muszę kiedyś wypróbować 🙂