Dzisiaj mam dla Ciebie przepis prosty jak strzelista topola. Dowiesz się, jak szybko upiec zdrowy chleb. Pełnoziarnisty, pachnący, z chrupiącą skórką. Chleb prosto z Norwegii. 🇳🇴

W czasach pandemii warto mieć w zanadrzu dobry przepis i wiedzieć, jak jak szybko upiec zdrowy chleb. Nawet jeśli nie jesteś mistrzynią w kuchni, ten chleb na pewno Ci się uda. Krótko mieszasz, odstawiasz na trochę do wyrośnięcia i… zajadasz się wybornym, zdrowym pieczywem własnej roboty. Wystarczy posmarować ciepłą kromkę masłem i wgryźć się w nią jak wiewiórka w orzech. Rozkosz dla podniebienia murowana. 

Pieczenie chleba w norweskim domu

Chleb nauczyłam się piec w Norwegii. Mieszkałam tam prawie rok. Moja gospodyni, Kari, już w pierwszym tygodniu pobytu pokazała mi, jak szybko upiec zdrowy chleb. I to taki, że palce lizać. Raz w tygodniu, w sobotę, odbywało się pieczenie. Kari piekła cztery potężne bochny pełnoziarnistego chleba. A ja z przyjemnością jej towarzyszyłam.

Najpierw wszystkie składniki wędrowały do wielkiego starodawnego miksera z solidnym mieszadłem. Potem ciasto rosło, i to dwukrotnie. Na koniec chleby trafiały na trzy kwadranse do piekarnika.

Gdy chleby już się upiekły, Kari układała je na stole, by przestygły. Siadałyśmy wtedy obok i czekałyśmy. Po całym domu rozchodził się fantastyczny zapach. No i widok też był wspaniały. Mniej więcej po kwadransie chwytałyśmy noże w dłonie i po chwili zajadałyśmy się pachnącymi cieplutkimi pajdami chleba z masłem i norweskim serkiem Brunost. Uhm!!!

Świeży chleb z norweskim serem

Ale zaraz. Bo pewnie nie wiesz, co to brunost! Nie znasz tego wyjątkowego karmelowego sera. W takim razie na pewno zechcesz dowiedzieć się, skąd ten brązowy ser pochodzi i jaka ciekawostka się z nim wiąże.

A teraz do rzeczy, to znaczy do pieczenia. Już niedługo upieczesz zdrowy, wieloziarnisty chleb z chrupiącą skórką.

Przepis na chleb pełnoziarnisty na jogurcie

Norweski chleb pełnoziarnisty czyli Fullkornsiktebrød da się upiec na ostatnią chwilę. Piekę go wtedy, gdy chlebownik zieje pustką. Teraz, podczas pandemii, częściej się zdarza, że nieoczekiwanie braknie chleba. Jakoś chyba więcej go jemy. A ten pieczony w domu smakuje szczególnie. Naprawdę bez kłopotu możesz upiec ten pyszny zdrowy chleb ❗️

Dodam, że nie używam do pieczenia/mieszania termoomixów, mikserów ani innych podobnych urządzeń.

Ponieważ chcę prawdziwego pieczenia i chcę poczuć trud kobiet sprzed lat, dlatego ciasto na chleb zawsze zarabiam ręcznie. Nie używam mikserów ani termomixów. Piekę chleb w taki sposóļ, w jaki robiły to kobiety przed wiekami, np. bohaterki w norweskich sagach. Taki chleb jest wówczas naprawdę MÓJ i dlatego jeszcze bardziej smakuje i mnie, i moim bliskim.

Chleb z tego przepisu zawsze mi się udaje. Na pewno uda się i Tobie.

Zalety:

  • wszystkie składniki wrzucasz na raz
  • nie musisz długo wyrabiać
  • krótko czekasz, by wyrosło 
  • równie krótko pieczesz 🕡
  • zawsze się udaje
  • smakuje wybornie

Na 1 bochenek potrzebujesz:

  • 400 gr mąki żytniej
  • 90 gr mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • ¼ l letniej wody 
  • 25 gr drożdży
  • 100 ml jogurtu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Drożdże rozrób z wodą. Dodaj pozostałe składniki i sprawnie wyrób ciasto (ręcznie lub w maszynie do chleba). Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i umieść całą porcję w podłużnej brytfance. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Natnij lekko powierzchnię nożem, gdy znowu podrośnie. Możesz posypać chleb makiem lub otrębami. Piecz 35-40 minut w temperaturze 200 st. C.

Wartość energetyczna ok. 7400  kJ (1170 Kcal)

Czy ciepłe pieczywo szkodzi

Pamiętam, że mama zawsze mi powtarzała, bym nigdy nie jadła ciasta lub chleba prosto z pieca. Jej zdaniem gorące ciasta szkodzą i mogą skutkować bólem brzucha. Wcale się tym nie przejmowałam i zawsze po kryjomu podjadałam świeżutkie wypieki. Jakoś nigdy nie spotkałam się z tym, by kogoś po zjedzeniu ciepłego wypieku rozbolał brzuch. W Norwegii zawsze jada się naprawdę ciepły świeży chleb. Najlepiej właśnie z tradycyjnym serem brunost, który cudownie się roztapia pod wpływem temperatury.

O mące

Obróbka ziaren lub mąki pełnoziarnistej sprawia, że mąka „puchnie”. Wtedy można ocenić konsystencję ciasta. Chleb pieczony z takiej mąki zdecydowanie dłużej trzyma wilgoć i dłużej można go przechowywać. Smacznego!

Czy chleb można mrozić

Cchleb jak najbardziej można mrozić. I nawet warto to robić, bo w każdej chwili można sięgnąć po zapas. Trzeba tylko pamiętać, że chleb po upieczeniu najpierw musi całkowicie ostygnąć. Potem należy go spakować w torebkę foliową lub lniany woreczek (np. taki z firmy Ale Worek). Każdy bochenek lub porcję warto pakować oddzielnie.

Chleb wyjęty z zamrażarki smakuje tak, jak chleb prosto z piekarni. Ma chrupiącą skórkę i miąższ, który delikatnie ugina się pod zębami. Uhm, pycha.

Pamiętaj, że zanim zamrozisz chleb, najpierw musisz pozwolić mu ostygnąć!

Czy kiedyś już udało Ci się upiec domowy chleb?