Trudno o ciasto łatwiejsze do upieczenia. Takie, które uda się nawet początkującej pani domu albo komuś, kto nie przepada za pichceniem czy pieczeniem. Przekonaj się, jak upiec mega łatwe ciasto tylko z 3 składników!

Wyobraź sobie, że dzwoni do Ciebie koleżanka. Nie widziałyście się od miesięcy i chciałaby Cię odwiedzić. Z chęcią przystajesz na spotkanie i zapraszasz ją do siebie. Tylko zaraz pojawia się problem. Przypominasz sobie, że w domu pustki. Nie będziesz miała czym jej poczęstowąć. Nie masz żadnych przegryzajek, nawet owoców do postawienia na stole. Przydałby się przepis na łatwe ciasto, takie, które na pewno się uda i nie trzeba się będzie wstydzić.

JEST! Norweskie ciasto na kefirze jest tanie, proste w wykonaniu i zaskakująco smaczne. Po norwesku nazywa się SURMELKSKAKE. To przepis znany w kuchni norweskiej od setek lat.

Łatwe ciasto, któremu trudno się oprzeć 😋

W Norwegii – kraju, który uchodzi za jeden z najbogatszych w Europie – nadal gospodynie chętnie pieką całkiem proste i tanie ciasta. Przepisów na nie nauczyły się od swoich babć czy nawet prababć. Po rpostu dawniej ludzie byli bardzo biedni i dlatego w kuchni korzystali z najprostszych składników.

Dzisiaj coraz częsciej wybieramy proste rozwiązania, ponieważ doskwiera nam brak czasu. Chcemy mieć szybkie efekty. Norweskie ciasto na kefirze zapewni Ci taki szybki efekt. I nawet jeśli nie przepadasz za kuchnią, upieczesz je bez większych trudności. A co najwazniejsze: wystarczą Ci właściwie tylko 3 składniki: mąka, cukier i kefir.

Przepis – porcja na keksówkę o wym. 11 x 30 cm

  • 0,3 l kefiru 
  • 270 gr mąki
  • 130 gr cukru
  • po 1 łyżeczce sody, proszku do pieczenia i cynamonu
  • (opcjonalnie 70 gr miękkiego masła)

Przygotowanie

1. Sodę rozpuść w kefirze.

2. Dosyp mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, starannie wymieszaj na gładkie ciasto.

3. Przełóż ciasto do podłużnej formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 

Piecz na złoty kolor około 30 – 35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Przed krojeniem ostudź.

PS. Do ciasta podczas wyrabiania możesz dodać 70 gr miękkiego masła, będzie wtedy jeszcze delikatniejsze.

ciasto na kefirze z keksówki
Norweskie ciasto z 3 składników – surmelkskake

Z lukrem słodsze i bardziej efektowne

Odstawiasz ciasto do wystygnięcia i teraz możesz przygotować lukier. A jaki? Oto dwie propozycje:

Lukier kawowy (lekko wypasiony)

  • 1 łyżka masła 
  • szczypta cukru waniliowego
  • łyżeczka kakao
  • 100 gr cukru pudru
  • 1 łyżeczka drobno mielonej kawy

Masło roztop, dodaj kawę, kakao, cukier waniliowy i puder. Rozprowadź lukier na jeszcze ciepłym cieście. Pozostaw do ostygnięcia.

Lukier cytrynowy

  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 10 łyżek cukru pudru

Cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny i rozprowadź na ciepłym cieście. Pozostaw do ostygnięcia.

I eksperymentuj. Daj znać, czy ciasto się sprawdziło. A może Twoja wersja będzie nieco inna?

A może masz ochotę na równie szybki w przygotowaniu lunch? Rozsmakuj się w tradycyjnej norweskiej potrawie rømmegrøt, którą uwielbiają i dzieci, i dorośli.

W sytuacji gdy lodówka świeci pustkami, ten mleczny deser może Cię uratować.

Smacznego!