Trudno o ciasto łatwiejsze do upieczenia. Takie, które uda się nawet początkującej pani domu albo komuś, kto nie przepada za pichceniem czy pieczeniem. Przekonaj się, jak upiec mega łatwe ciasto tylko z 3 składników!
Wyobraź sobie, że dzwoni do Ciebie koleżanka. Nie widziałyście się od miesięcy i chciałaby Cię odwiedzić. Z chęcią przystajesz na spotkanie i zapraszasz ją do siebie. Tylko zaraz pojawia się problem. Przypominasz sobie, że w domu pustki. Nie będziesz miała czym jej poczęstowąć. Nie masz żadnych przegryzajek, nawet owoców do postawienia na stole. Przydałby się przepis na łatwe ciasto, takie, które na pewno się uda i nie trzeba się będzie wstydzić.
JEST! Norweskie ciasto na kefirze jest tanie, proste w wykonaniu i zaskakująco smaczne. Po norwesku nazywa się SURMELKSKAKE. To przepis znany w kuchni norweskiej od setek lat.
Łatwe ciasto, któremu trudno się oprzeć 😋
W Norwegii – kraju, który uchodzi za jeden z najbogatszych w Europie – nadal gospodynie chętnie pieką całkiem proste i tanie ciasta. Przepisów na nie nauczyły się od swoich babć czy nawet prababć. Po rpostu dawniej ludzie byli bardzo biedni i dlatego w kuchni korzystali z najprostszych składników.
Dzisiaj coraz częsciej wybieramy proste rozwiązania, ponieważ doskwiera nam brak czasu. Chcemy mieć szybkie efekty. Norweskie ciasto na kefirze zapewni Ci taki szybki efekt. I nawet jeśli nie przepadasz za kuchnią, upieczesz je bez większych trudności. A co najwazniejsze: wystarczą Ci właściwie tylko 3 składniki: mąka, cukier i kefir.
Przepis – porcja na keksówkę o wym. 11 x 30 cm
- 0,3 l kefiru
- 270 gr mąki
- 130 gr cukru
- po 1 łyżeczce sody, proszku do pieczenia i cynamonu
- (opcjonalnie 70 gr miękkiego masła)
Przygotowanie
1. Sodę rozpuść w kefirze.
2. Dosyp mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, starannie wymieszaj na gładkie ciasto.
3. Przełóż ciasto do podłużnej formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piecz na złoty kolor około 30 – 35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Przed krojeniem ostudź.
PS. Do ciasta podczas wyrabiania możesz dodać 70 gr miękkiego masła, będzie wtedy jeszcze delikatniejsze.

Z lukrem słodsze i bardziej efektowne
Odstawiasz ciasto do wystygnięcia i teraz możesz przygotować lukier. A jaki? Oto dwie propozycje:
Lukier kawowy (lekko wypasiony)
- 1 łyżka masła
- szczypta cukru waniliowego
- łyżeczka kakao
- 100 gr cukru pudru
- 1 łyżeczka drobno mielonej kawy
Masło roztop, dodaj kawę, kakao, cukier waniliowy i puder. Rozprowadź lukier na jeszcze ciepłym cieście. Pozostaw do ostygnięcia.
Lukier cytrynowy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 10 łyżek cukru pudru
Cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny i rozprowadź na ciepłym cieście. Pozostaw do ostygnięcia.
I eksperymentuj. Daj znać, czy ciasto się sprawdziło. A może Twoja wersja będzie nieco inna?
Najnowsze komentarze