Święta Łucja to patronka ludzi niewidomych. W Szwecji i Norwegii ma swoje święto organizowane z myślą głównie o dzieciach. Jak się je obchodzi? Co się z tej okazji piecze? Przeczytaj!
Oj, ciężko byłoby mi dzisiaj sprostać dawnym zwyczajom i zasadom. Te dawne tradycje nakazywały, by 13 grudnia – w dniu, kiedy przypada Święta Łucja, wszystkie przygotowania do Bożego Narodzenia były zakończone. A ja je dopiero zaczynam!
Święta Łucja i dawne wierzenia
Nadchodząca noc 13 grudnia należała do najdłuższych i najbardziej niebezpiecznych w roku. Tak mówiły dawne wierzenia. W tym dniu ponoć wyzierały na świat wszelkie trolle, huldry, ubożęta i inne przeróżne podziemne istoty. Wędrując od domu do domu, sprawdzały dokładnie, czy gospodynie już uporały się ze wszystkimi przygotowaniami. Tam, gdzie nie nadążyły z porządkami czy wypiekami, niecne stworki mogły wiele nabroić i narobić szkód.
13 grudnia, dzień Świętej Łucji, obchodzony był początkowo tylko w Szwecji, ale już dawno wszedł do tradycji Norwegii i pozostałych skandynawskich krajów. Łucja żyjąca ok roku 300 n.e. żarliwie modliła się o powrót do zdrowia chorej matki. Jej modlitwy zostały wysłuchane. Po wielu latach Łucja zmarła śmiercią męczeńską. I to ją w dzisiejszych czasach wspominają skandynawskie dzieci. Tego grudniowego dnia przywdziewają białe stroje, zapalają świeczki i śpiewają pieśń o świętej Łucji. Również z tej okazji piecze się tradycyjne „kociaczki” czyli ciasteczka nazywane lussekatter.
Przepis na ciasteczka lussekatter
- 900 gr mąki
- 150 gr cukru
- 35 gr drożdży
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 1 gr szafranu
- 1-2 jaja
- 5 dl mleka
- 150 gr masła
Przygotowanie
Szafran utłucz w moździerzu albo użyj sproszkowanego. Pozostałe składniki przełóż do miski (lub miksera) i wymieszaj do połączenia się składników. Gdy ciasto nabierze gładkości, posiekaj i dodaj do niego masło, po czym znowu ugniataj starannie kilka minut w taki sposób, by do ciasta dostawało się jak najwięcej powietrza. Następnie przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto podziel na 20-25 części. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Każdą z części ciasta zroluj w dłoniach na długi wężyk, a potem uformuj ciasteczka na kształt przypominający ósemki. Odstaw na 30-40 minut ponownie do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj wierzch rozmąconym jajem i ozdób rodzynkami. Piecz w temperaturze 220 ok 10-12 minut.

Jak przechowywać drożdżowe wypieki
Ciasteczka możesz zamrozić i wyjąć je dopiero na Święta. Ale pamiętaj: przed zamrożeniem koniecznie trzeba ciastka całkowicie ostudzić. Natomiast po wyjęciu z zamrażarki, a przed podaniem warto wstawić je na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Będą smakowały tak, jakby dopiero zostały upieczone.
A może wręczysz bliskiej osobie prezent własnej roboty – ciasteczka świętej Łucji?

Jeśli szukasz niebanalnego prezentu dla czytającej mamy, siostry albo cioci, sprawdź, czym kusi pełna humoru książka: “O sagofilach i książkolubach słów kilka…”
Najnowsze komentarze