Rømmegrøt to tradycyjna norweska potrawa na kwaśnej śmietanie. Łatwa do zrobienia, no i ten smak… Mniam! To szybkie danie uwielbiają dzieci i dorośli. I ci wszyscy, którzy nie lubią długo mieszać w garnkach. Poznaj przepis.
Jak przystało na tłumaczkę norweskiego i miłośniczkę Północy, uwielbiam rømmegrøt. To prościutkie, szybkie danie jest mocno osadzone w chłopskiej tradycji. Sycące i smakowite, podawane na słodko – właśnie dlatego często gości na moim stole (ze mnie łasuch jak się patrzy). Rømmegrøt trochę przypomina dawną wielkopolską polewkę, ale jest od niej gęstsza i podaje się ją z cukrem, cynamonem i topionym masełkiem. Po prostu niebo w gębie!
Pudding czy kasza?
Norweska nazwa tego dania – rømmegrøt – jest dla obcokrajowców nieco myląca. „Rømme” to po norwesku śmietana, a „grøt” to kasza, lecz kaszą w naszym rozumieniu danie to na pewno nie jest. I ja, i tłumaczki, z którymi współpracuję – a przecież biegle władamy językiem norweskim – nie raz spieramy się o tę polską nazwę.
Niektóre tłumaczki przyjęły określenie „kasza na śmietanie”. Mnie to nie zadowala. Spotkałam się też z określeniem „owsianka”, ale i ono tu nie pasuje. Sama wolę określenie „pudding na śmietanie”, bo rømmegrøt swoją konsystencją i zastosowanymi składnikami właśnie najbardziej przypomina pudding lub nasz klasyczny polski budyń.
Mimo pewnych wątpliwości co do nazwy tej norweskiej potrawy, jej przygotowanie to naprawdę żadna trudność. W dodatku prawe zawsze mamy potrzebne artykuły pod ręką. Norweski pudding lubi prawie każdy w Norwegi niezależnie od wieku. Sama nie znam tam nikogo, kto nie lubiłby rømmegrøt. Jestem pewna, że i Ty polubisz ten smak od pierwszej łyżki.
Chyba że nie przepadasz za cynamonem. 🙂
Przysmak na co dzień i od święta
W przeszłości norweski rømmegrøt serwowano z okazji ważnych uroczystości rodzinnych, świąt, ale i podczas prac polowych. Takie szybkie danie gospodynie przygotowywały często dla kilkudziesięciu osób. Przynoszono je też w prezencie młodym kobietom w połogu. Pojawia się niemal w każdej norweskiej sadze, bo od setek lat jest nieodłącznym elementem norweskiej kuchni. Zdecydowanie najczęściej podawano rømmegrøt latem, podczas żniw lub sianokosów.
Rømmegrøt nasyci nawet osiłka.
Rømmegrøt pojawia się też często na norweskim stole w Boże Narodzenie. Skąd wzięła się taka tradycja, przeczytasz w artykule Wigilia w Norwegii. Część 2.
A teraz czas na przygotowanie norweskiego puddingu. Spokojnie, to nic trudnego. Uwiniesz się w mig. Rømmegrøt możesz wpisać na listę: szybkie danie na co dzień. I co najważniejsze: rømmegrøt zrobisz z tego, co najczęściej znajdziesz w lodówce czy szafce. Potrzebne będą: mleko, śmietana i trochę mąki. A i tak, podając to danie, nasycisz nawet osiłka.
Zajrzyj też do tej historii miłosnej z puddingiem rømmegrøt w roli głównej.
Przepis na 4 porcje
- 0,5 l kwaśnej śmietany np. 18% lub jogurtu naturalnego
- ok 120 gr mąki
- 0,5-0,6 l mleka
- szczypta soli
1. śmietanę lub jogurt (ja wolę jogurt, bo daje wyraźniejszy kwaskowaty posmak) wlej do garnka i podgrzewaj na malutkim ogniu,
2. dodaj mąkę i delikatnie mieszaj, masa będzie powoli gęstnieć,
3. mieszając, po trochu dolewaj mleko
4. gotuj na małym ogniu, nadal mieszając (ok 5 min) aż do uzyskania aksamitnie gładkiej konsystencji.
Jeśli pudding wydaje się za gęsty, dolej trochę mleka, ale zawsze potem dokładnie całość wymieszaj. Gęstością rømmegrøt zbliżona jest do zwykłego polskiego budyniu. Podajemy ją z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.
Ten przepis jest nieco uproszczony. W Norwegii do przygotowania rømmegrøt stosuje się kwaśną tłustą śmietankę czyli seterrømme, ale robisz ją wtedy dłużej.
Jak zrobić klasyczny rømmegrøt
Chcesz spróbować trudniejszej wersji? A zatem do dzieła!
Potrzebujesz naprawdę tłustej śmietany np. 30 %-towej lub tłustszej. Najpierw na malutkim ogniu wolno podgrzewasz śmietanę z dodatkiem połowy mąki, stale masę mieszając. Po ok. 10 min. powinno zacząć wytapiać się masło. Zbierasz je łyżką i potem polejesz nim pudding na talerzu.
Teraz dodaj pozostałą mąkę i po trochu dolewaj mleko. Całość stale mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Trzeba przyznać, że to przygotowanie wymaga więcej cierpliwości (której mnie zazwyczaj brakuje), bo masa łatwo przywiera do dna i w efekcie się przypala.
Z czym się jada rømmegrøt w Norwegii
Rømmegrøt serwujemy z cukrem, cynamonem i stopionym masełkiem. Co ciekawe, w Norwegii podaje się do niej zazwyczaj cienki jak opłatek chrupki chleb flatbrød oraz – nie uwierzysz – równie cienko krojone plastry wędzonej, solonej wędliny. Ja proponuję przegryzać rømmegrøt choćby plastrami szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej, a wtedy już na pewno poczujesz się niczym rodowita Norweżka (albo Norweg).

Zajrzyj też koniecznie do historii miłosnej z puddingiem rømmegrøt w roli głównej.
Tylko czy wyobrażasz sobie, że budyń zagryzasz soloną szynką, np. westfalską?
Zachęciłaś mnie. Właśnie ugotowałam i zajadamy. Bardzo smaczne. Od święta zagości w domu 🙂
Prawda? A jakie proste.